Ξεκινώντας το τρέξιμο

Της Ασημίνας Συλαίου*

Ξεκινώντας το τρέξιμο θα πρέπει πρώτα να επισκεφτούμε το γιατρό μας , ώστε να μας δώσει την άδεια ότι μπορούμε να γυμναστούμε.

Κάνουμε πάντα προθέρμανση πριν ξεκινήσουμε, διατάσεις, όπως επίσης και μια σειρά από δρομικές ασκήσεις που θα μας προετοιμάσουν για την κύρια και βασική προπόνηση.

Γνωρίζουμε την απόσταση που τρέχουμε, αλλά και τον ρυθμό στον οποίο τρέχουμε και προσαρμόζουμε την προπόνηση μας σε αυτήν.

3 είναι οι βασικές προπονήσεις την εβδομάδα

1)Long run, μακρύ αργό τρέξιμο, σε άνετο ρυθμό, παρέα με φίλους ίσως και σε τοποθεσία που μας ξεκουράζει, μας δημιουργεί ένα ευχάριστο αίσθημα ελευθερίας και μας να χαλαρώσει τους μυς.

2)tempo run, τρέξιμο δηλαδή σε μια σταθερή ένταση, κοντά στο ρυθμό του αγώνα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

3)Διαλειμματική προπόνηση, ίσως η σημαντικότερη προπόνηση κάθε αθλητή. Απαιτεί χρόνο, σωματική ετοιμότητα, όπως και ψυχολογική. Είναι η προπόνηση συγκεκριμένης έντασης και διάρκειας σε διάφορες αποστάσεις κάθε φορά, που ορίζει το πρόγραμμα που έχει επιλεγεί για τον καθένα μας.

2 ημέρες την εβδομάδας κάνουμε ενδυνάμωση στο γυμναστήριο, με βασικό πρόγραμμα την ενδυνάμωση του κορμού και ισομετρικές ασκήσεις κοιλιακών .

2 ημέρες την εβδομάδα είναι ημέρες ανάπαυσης. Η ξεκούραση είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση και την πρόληψη των τραυματισμών και δεν πρέπει να τις αγνοούμε. Αν αισθανόμαστε κουρασμένοι, μετατρέπουμε τις ημέρες ξεκούρασης ανάλογα με την προπόνηση της εβδομάδας.

*Η Ασημίνα Συλαίου:
Είναι πανελληνιονίκης και μέλος της Εθνικής ομάδας  στίβου (400μ-800μ-1500μ) 1988-1994, όπου και έχει κάνει πανελλήνια ρεκόρ στα 800 μέτρα στον  κλειστό στίβο στην κατηγορία των νεανίδων και γυναικών 1988-1994.
Μέλος της Εθνική ομάδας mountain running  2008-2009.
Τελειόφοιτη  του Τμήματος, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Αθηνών (ΤΕΦΑΑ) (Ειδικότητα «δρόμων»)
Personal Trainer
Εμπνεύστρια της Αγωνιστικής Διάσχισης Ζήρειας, ή  Ziria Race To The Sky και Ziria night trail.
Τεχνική διευθύντρια στην χάραξη και σηματοδότηση  διαδρομών (Ζήρειας, Gerania Vertical, Δευκαλίωνας, Τείχιο, Στυμφαλίας, Νυκτερινός Κλεισθένιος)

Υπεύθυνη αθλητικών camp

Recommended Posts